Şimdi İletişime Geçin!

Ürünlerimizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var? Bizi arayabilirsiniz 0531 222 2717

PERDELERDE %70 İNDİRİM
SON FIRSATLAR

Jaluzi Perdelerde Temizlik ve Bakım

Perde çeşitleri arasında jaluzi perdelerin ayrı bir önemi var. Pencere veya cam üzerine monte edilen jaluzi perdeler ince lamellerden oluşan dekoratif ve işlevsel bir perde çeşididir. Işık kontrolü, gizlilik, bakım kolaylığı nedeniyle bu perdeler son yıllarda ev dekorasyonunda daha fazla öne çıkıyor. Bununla birlikte jaluzi perdelerde temizlik ve bakım yöntemleri önemlidir. Bu konuda gösterilen ihmaller bir taraftan sağlık riski yaratıyor. Bir taraftan da görüntü kirliliğine yol açıyor ve ürünlerin ömrünü kısaltıyor. Peki jaluzi perdeler nasıl temizlenir? Bu iş için gerekli temizlik malzemeleri nelerdir? Bu yazımızda jaluzi perde nasıl temizlenir diye merak edenler için faydalı bilgiler paylaşacağız.

Jaluzi Perde Temizliği ve Bakımı Neden Önemlidir?

Öncelikle jaluzi perdelerde temizlik ve bakımın öneminden kısaca bahsedelim. Her şeyden önce sağlık ve hijyen açısından konunun önemi büyük. Nitekim hangi perde çeşidi olursa olsun tüm perdelerin üzerinde zamanla toz, kir, polen ve diğer partiküller birikir. Ahşap jaluzi perdeler bu bağlamda daha önemlidir. Çünkü organik dokularda partiküller daha hızlı çoğalır. Sağlığı tehdit eden ve alerjen etkiler gösteren partiküller solunum yolları sağlığı açısından önemli bir risktir. Aynı zamanda da iç mekanlarda hava kalitesini düşürür. Mekanda klima kullanılıyorsa bu durumda riskler daha da artar. Perde yüzeylerine yerleşen ve çoğalan alerjenler sağlığı tehdit etmeye devam eder.

Jaluzi perdelerde temizlik ve bakım aynı zamanda da genel görünüm ve estetik bakımından da önemlidir. Aslında türü ne olursa olsun tüm perdeler temiz olduğu sürece mekanda güzel etkiler yaratır. Aksi takdirde en kaliteli perdeler bile üzerinde biriken tozlar nedeniyle şık bir görüntü vermez. Temizlik ve bakım işlerini zamanında ve doğru şekilde yerine getirmek mekanda hem sağlıklı hem de şık bir görüntü yaratır. Kirli veya tozlu jaluzi perdeler ise sağlık riskleri taşımaya devam eder ve mekanı terk etme isteği uyandırır. Dolayısıyla jaluzi perdelerde temizlik ve bakım yöntemleri konusunda herhangi bir ihmalden sakınmak gerekir.

Diğer taraftan, jaluzi temizlik ve bakımı perdelerin uzun ömürlü olması için de önemlidir. Nitekim jaluzilerdeki yatay şeritlerin üzerinde biriken kirler ve tozlar yüzeyde aşınmaya neden olur. Ayrıca renk solması da önemli bir sorundur. Temizlik ve bakımı düzenli şekilde gerçekleşen perdelerde ise sararma veya solma oluşmaz. Bu da daha uzun süreli bir kullanım deneyimi anlamına gelir. Perde şeritleri ve mekanizmada biriken kir ve toz ayrıca perde kullanımını zorlaştırır. Perde hareketlerini önleyen bu durum mekanda ışık kontrolünü sağlamayı zorlaştırır. Bunun yanı sıra nem ve koku sorunu açısından da jaluzi temizlik ve bakımını ihmal etmemek gerekir.

Jaluzi Perde Temizliği İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Jaluzi perdelerin farklı türleri vardır. Bu nedenle temizlik için gerekli malzemeler de perde türlerine göre farklılaşır. Aşağıda jaluzi türlerine uygun temizlik ve bakım yöntemleri hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız. Öncesinde temizlik için gerekli malzemelerden kısaca bahsetmek istiyoruz.

  • Yumuşak uçlu temizlik fırçası,
  • Toz bezi veya mikrofiber bez,
  • Tercihen vakum temizleyici,
  • Perde türüne uygun temizleyici,
  • Tercihen sirkeli su, limon ve karbonat,
  • Temizlik süngeri veya ıslak bez,
  • Kurulama bezi veya temizlik havlusu.

Bu malzemeler arasında temizlik fırçası, tüm jaluziler için en önemli temizlik gereçlerinden biridir. Özellikle geniş jaluzi perde çeşitleri üzerinde biriken tozları almak için yumuşak uçlu fırçalar daha kullanışlıdır. Perdedeki tozları ve hafif kirleri fırçayla temizlemek daha kolaydır. İpli jaluzi perde temizliği için de yine mekanizma kısmını temizlerken fırçalar pratik çözümler sunar. Temizlik için toz bezi kullanırken ürünün mikrofiber olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü mikrofiber bezler daha iyi bir temizlik kalitesi sunar. Üstelik kalıntı bırakmaz ve elektriklenme yapmaz.

Vakum temizleyiciler de jaluzi perdelerde temizlik ve bakım konusunda iyi bir alternatiftir. Eğer böyle bir imkanınız varsa bunu da tercih edebilirsiniz. Ancak imkanınız yoksa tozları aldıktan sonra uygun bir temizleyici ile işleme başlayabilirsiniz. Jaluzi perde temizliği için özel olarak üretilen fısfıslar bu konuda çok işinizi görür. Bunları kullanmak istemiyorsanız sirkeli su, limon ve karbonat ile doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Fakat bulaşık deterjanı veya sıvı sabun gibi ürünleri tercih etmemelisiniz. Çünkü bunlar fazlaca köpürür ve yüzeyde kalıntı bırakır. Bu nedenle ürünün ömrünü kısaltır.

Uygulamayı temizlik süngeri veya ıslak bezle yapmanız mümkün. Fakat işlemin ardından kurulama bezi veya temizlik havlusu ile tüm yüzeyin üstünden geçmeyi ihmal etmemelisiniz. Çünkü yüzeyde kalan nem koku yapar ve jaluzi şeritlerinin içten içe çürümesine neden olur. Ayrıca temizlik suyuna da dikkat etmelisiniz. Kireçli musluk suyu ile jaluzi perdelerde temizlik ve bakım işlemleri ürünlere zarar verebilir.

Jaluzi Perdeler Nasıl Temizlenir?

Jaluzi perdelerde temizlik ve bakım yöntemleri konulu bu yazımızda temizlik işlemlerini jaluzi türlerine göre ayrı ayrı ele alacağız. Nitekim mekanik perde modelleri arasında perde türüne uygun olmayan temizlik ürünleri ve yöntemler ürünlere zarar verebiliyor. Doğru ürünler ve yöntemler ise bu perdeleri uzun yıllar ilk günkü kalitesiyle kullanmayı sağlıyor. Yazımızın devamında kumaş, ahşap ve alüminyum jaluzi perdelerde temizlik ve bakım yöntemlerini ayrı ayrı ele alacağız.

Kumaş Jaluzi Perdelerde Temizlik ve Bakım

Jaluzi perde çeşitleri arasında kumaş jaluziler önemli bir ürün çeşidi. Bez jaluzi perde olarak da bilinen bu ürünler her mevsim kullanıma uygun. Ancak temizlik ve bakımı ihmal edildiğinde renk atması ve solma riski yüksektir. Jaluzi perdelerde temizlik ve bakım konusunda en dikkat edilmesi gereken ürün çeşidi de bunlardır. Temizlik işleminin adımları kısaca şu şekildedir:

  • Temizliğe ilk olarak toz almayla başlamalısınız. Bu işlem için toz bezi, mikrofiber bez veya yumuşak uçlu temizlik fırçası kullanabilirsiniz.
  • Tüm perde şeritlerinin tozunu almalısınız. Tozlu kalan kısımlar suyla temasın ardından çamurlaşmaya yol açabilir. Bu da perde temizliğini zorlaştırır.
  • Yatay şeritlerin ön kısımlarına olduğu kadar arka kısımlarına da dikkat etmelisiniz. Tozunu almadığınız kısımlarda daha güçlü kir tabakaları oluşur.
  • Tabakaların yanı sıra ray sistemin de tozunu almayı ihmal etmemelisiniz. Nitekim bu kısımlarda kalan tozlar da çamurlaşmaya neden olur.
  • Vakum temizleyiciniz varsa daha güçlü bir temizlik için bunu da kullanabilirsiniz. Elektrikli süpürgelerin perdeler için özel temizlik aparatları bu bağlamda pratik bir çözümdür.
  • Temizleyiciniz kesinlikle kumaş yüzeyler için uygun bir temizleyici olmalı. Aksi durumda ne yazık ki perdeniz çok zarar görür.
  • Doğal ürünleri tercih ediyorsanız ılık su, sirke ve limon karışımı kullanabilirsiniz. Ancak orana dikkat etmelisiniz.
  • Kumaş jaluzi perdenizde leke varsa, lekeleri önce ılık suda yumuşatmanızda yarar var. Ardından uygun bir leke çözücü ile lekeyi temizleyebilirsiniz.
  • Doğal veya sıvı sabunlar kumaş perde temizliği için uygun bir seçim değildir. Bunlar çokça köpürdüğü için temizlik sürecini zorlaştırır.
  • Perde temizleyiciyi yüzeye uyguladıktan sonra temizlik bezi veya süngerle yumuşak ve oval hareketlerle işleme devam etmelisiniz.
  • Kurulama işlemi sırasında da yine dikkatli olmalısınız. Bezinizin temiz ve kuru olması bu işlemin düzgün şekilde gerçekleşmesini sağlar. Dilerseniz temizlik havlusu da kullanabilirsiniz.
  • Düzenli bakım için haftada bir veya iki haftada bir bu işlemleri yapmanızda yarar var. Bu sayede perdenizin hem kumaş dokuları hem de mekanik parçaları uzun ömürlü bir kullanım deneyimi sunar.

Ahşap Jaluzi Perdelerde Temizlik ve Bakım

Jaluzi perdelerde ahşap çeşitleri son yılların en önemli dekorasyon trendlerinden biri haline geldi. Bu yüzden ahşap jaluzi perdelerde temizlik ve bakım yöntemleri de önemli bir konudur. Eğer jaluzi perde tercihiniz iyi bir ahşap jaluzi perde çeşidinden yanaysa temizlik konusunda mutlaka dikkatli olmalısınız. Yanlış ve hatalı müdahaleler ürünü kullanamamanıza yol açabilir. Peki temizlik işleminin adımları nelerdir diye merak ediyorsanız kısaca şu şekildedir:

  • Temizliğe ilk olarak toz almayla başlamalısınız. İyi bir mikrofiber bez veya temizlik fırçası kullanırsanız bu konuda daha hızlı sonuç alırsınız.
  • Ayrıca toz alırken temizlik bezinizin kalıntı bırakmamasına da dikkat edin. Kaliteli bir mikrofiber bez kullanırsanız kalıntı sorunu oluşmaz.
  • Temizlik için mutlaka ahşap jaluzi temizleyici kullanmalısınız. Diğer ürünler yüzeye zarar verebilir. Özel ahşap temizleyiciler ise yüzeye zarar vermeden temizlik sağlar.
  • Ahşap jaluzi perde satın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında renk seçimi önemli bir konudur. Ne var ki kimyasallar veya sert materyaller nedeniyle zarar gören perdelerde renk farklılaşması oluşur. O yüzden temizleyici seçiminize dikkat etmelisiniz.
  • Yüzeyde eğer leke varsa, temizliğe başlamadan önce leke çözücü uygulamanız gerekir. Tabii bu işlem için de özel leke çözücülerden yararlanmalısınız. Diğer ürünler renk atması riski yaratır.
  • Uygulama sırasında hafif nemli bir bez kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Ancak tüm yüzeylerin tozunu almadan silme yaparsanız çamurlaşma oluşur.
  • Ahşap jaluzi yüzeyine temizlik malzemesi uyguladıktan sonra işlemi tamamlamadan önce yüzeydeki tüm nemi almalısınız. Bu noktada hava sıcaklığına aldanmamalısınız. Kalan nem buharlaşıncaya kadar ahşabın cilasına zarar verir.
  • Temizliğin ardından perde tellerinin ayarlarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğilmiş veya çarpık teller jaluzinin düzgün çalışmasını engeller. Bu kısımda düzeltme işlemini ihmal etmemelisiniz.
  • Ahşap jaluzi perde bakımı için de yine dikkatli olmanızda yarar var. Perdeniz yoğun güneşe maruz kalırsa renginde solma meydana gelebilir. Güneşli günlerde perdeyi kısmen kapalı tutmak daha iyi bir yöntemdir.
  • Düzenli temizlik ve bakım da jaluzi perde çeşitlerinin daha uzun süre kaliteli ve şık görünmesini sağlar.

Alüminyum Jaluzi Perdelerde Temizlik ve Bakım

Ev dışı alanlarda en yaygın jaluzi perde çeşitlerinden biri alüminyum jaluzilerdir. Ve bu ürünlerin temizlik ile bakımı sırasında da dikkatli olmak gerekir. Özellikle nem ve su lekeleri nedeniyle bu ürünlerde çeşitli sorunlar oluşur. Bu da iyi bir kullanıcı deneyimi vermemelerine neden olur. Genel olarak ifade edecek olursak ahşap jaluzi perdelerde temizlik ve bakım yöntemleri kısaca şu şekildedir:

  • Perde temizliğine diğerlerinde olduğu gibi toz alma işlemiyle başlayın. Bu iş için de temizlik bezi, mikrofiber bez veya yumuşak uçlu temizlik fırçası kullanabilirsiniz.
  • Alüminyum perdelerde su direnci daha yüksektir. Ancak yine de perdenizi fazlaca ıslak bezle silmemelisiniz.
  • Alüminyum jaluzi perde temizliği için de piyasada uygun ürünler mevcut. Bunlar arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Ancak uygulama şekliniz ürün çeşidinden daha önemli.
  • Jaluzi perde temizleyiciyi doğrudan yüzeye uygulamak yerine temizlik süngeri veya bezinize uygulamanız daha pratik bir çözüm olur.
  • Nemli bezle temizliğin ardından yüzeyi iyice kurulamalısınız. Bu noktada özellikle şerit aralarına dikkat etmelisiniz. Bu kısımlarda kalan su izleri nedeniyle perdenizde kararma başlar.
  • Sabunlu su kullanmanız alüminyum jaluzi perdelerde temizlik ve bakım için iyi bir yöntem değildir. Çünkü sabunu arıtmak zordur. Aynı zamanda da yüzeyde matlaşma yapmasını engellemek güçtür.
  • Jaluzi perde temizliği için haftada bir veya iki haftada bir iyi bir temizlik periyodudur. Temizlik işlerinizi geciktirmeniz durumunda yüzeyde kararma ve kirlilik artar.
  • Perdenizin bakımını yaparken şekil bütünlüğüne, hareket mekanizmasına, şeritlerine ve açılarına dikkat etmelisiniz. Bu kısımlarda oluşan paslanma veya tutukluk iyi bir perde kullanım deneyimi sağlamaz.

Jaluzi Perde Temizliği ve Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yazımızda son olarak bu konuya ilişkin önemli birkaç noktanın altını çizmek istiyoruz. Bu bilgiler ışığında jaluzi perdelerde temizlik ve bakım işleri sorun olmaktan çıkacaktır. Genel olarak ifade etmek gerekirse;

  • Klasik tül perde temizliğine oranla jaluzi perde temizliği daha zor görünebilir. Bu yüzden temizliğe başlamadan önce kendinizi iyice motive etmelisiniz. Aslında basit bir iş olan jaluzi perde temizliği, özensiz yapıldığında faydadan çok zarar verir.
  • Temizlik ve bakım işlerinde kullanacağınız tüm ürünler temiz ve hasarsız olmalı. Aksi durumda temizlik ve bakım işlemleri sırasında jaluzi perdeniz zarar görebilir.
  • Temizlik için musluk suyu kullanıyorsanız dikkatli olmalısınız. Kireçli musluk suları yüzeylerde mikro ölçekli çizik ve hasar yaratır. Aynı zamanda da koruyucu tabakalara zarar verir. Bu nedenle jaluzi perdelerin kullanım ömrü kısalır.
  • Temizleyici seçiminizde perde türüne dikkat etmelisiniz. Örneğin ahşap yüzeyler için uygun temizleyiciler kumaş yüzeyler için uygun olmayabilir.
  • Temizlik sırasında çamaşır suyu ve benzeri kimyasallar kullanmamalısınız. Bu ürünler jaluzi perdelerde temizlik ve bakım işleri için uygun değildir.
  • Jaluzi perde satın alırken ürünün kullanım kılavuzunda temizlik ve bakım yönergeleri mutlaka yer alacaktır. İşlemleri bunlara uygun şekilde yaparsanız herhangi bir kayıpla karşılaşmazsınız.
  • Temizliğe başlamadan önce ürünün kullanım kılavuzunu mutlaka incelemelisiniz. Bu sayede yanlış bir ürün tipi uygulamaktan kaynaklı herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.
  • Uygulama yaparken nemli bez kullanmak faydalı bir yöntemdir. Ayrıca ılık su kullanmanız da kirleri temizlemenizi kolaylaştırır.
  • Ahşap jaluzi perdelerde temizlik ve bakım yaparken bezinizi iyice sıkmaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde yüzeydeki fazla nemi almanız zorlaşır. Bu da yüzeyde şişme ve deformasyon yaratır.
  • Fısfıs şeklindeki ürünleri doğrudan jaluzi perdeye uygulamak uygun bir yöntem değildir. Bu durumda camlara sıçrama gerçekleşir.
  • Jaluzi perde temizliğinizi cam temizliğiyle birlikte yaparsanız daha güzel bir sonuç elde edersiniz. Böylelikle hem perdeniz hem de camlarınız ışıl ışıl parlar.
  • Eğer jaluzi perdenizi iş yerinizde kullanıyor ve temizlik yapmaya vakit bulamıyorsanız bu konuda profesyonel hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.

© 2020 Etulle Perde Sistemleri. Tüm hakları saklıdır.

YUKARI ÇIK